Pěstitelská pálenice v Tišnově Vám nabízí různé způsoby zpracování ovoce na ovocný destilát:
Pěstitel si sám založí a vyrobí kvas (viz. příprava kvasu). Po předchozí domluvě Vámi dovezený kvas vypálíme. Buď je možné si dohodnout předem termín pálení a být přímo při výrobě Vašeho destilátu, nebo kvas dodat a poté si přijet pro hotový produkt. Destilát je připraven k odběru bez naředění v přivezených nádobách pěstitele. Tento způsob se hodí pro zkušené pěstitele, kteří si sami chtějí ovlivňovat přípravu kvasu podle vlastních receptů.
Komplexní služba spočívá v tom, že máte dostatečné množství ovoce na samostatný kvas. Od Vás jen potřebujeme minimální množství vyzrálého kvalitního ovoce cca 180 kg a o vše ostatní se už postaráme.
Co je kvalitní ovoce:
Zralé až přezrálé bez známek hniloby a plísní. Dále nesmí obsahovat nepřípustné příměsi – listí, větvičky, trávu, hlínu apod.
O datu destilace Vás budeme informovat a můžete se samozřejmě zúčastnit. Kvasy jednotlivých klientů budou jmenovitě označeny a v žádném případě nebudou slučovány!!! Obsluha pálenice ovoce zpracuje a doporučí další postup k dosažení optimálního výsledku, a to s ohledem na změřenou cukernatost ovoce – dodání kvasinek, enzymů apod.
Ceník: | zpracování ovoce – drcení | 1,50 Kč/litr |
zapůjčení kvasné nádoby | 12 Kč/týden | |
uskladnění kvasů a jejich ošetření | 12 Kč/týden | |
cena destilace dle ceníku |
Společné pálení spočívá v tom, že nemáte dostatečné množství ovoce na samostatný kvas (200 litrů). Ovoce je od Vás vybráno a následně je připraven společný kvas. Od dodání ovoce se o nic jiného nemusíte starat. Po vykvašení a následné destilaci, na naši výzvu, si přijdete pro hotový destilát. Destilátu dostanete podle dodaného množství ovoce podle průměrné výtěžnosti ovoce.
Průměrná výtěžnost ze 100kg ovoce: | švestky | 8–12 litrů | 50% destilátu |
jablka | 7–9 litrů | 50% destilátu | |
hrušky | 4–8 litrů | 50% destilátu | |
třešně | 6–7 litrů | 50% destilátu |
Minimální množství ovoce na společné kvašení je 50 kg. Ovoce musí být zralé až přezrálé bez známek hniloby a plísní. Také nesmí obsahovat nepřípustné příměsi – listí, větvičky, trávu, hlínu apod.
Pálení ovocných kvasů je tradiční metodou zpracování ovoce. V případě pěstitelského pálení se jedná o výjimku ze zákona č. 61/1997 Sb. o lihu a je oproti standardní výrobě destilátů zatíženo nižší spotřební daní.
Aby se jednalo o pěstitelské pálení musí toto pálení splňovat několik podmínek: