Tabulka k výpočtu množství vody, které je nutno přidat ke 100 litrům lihu, aby se obdržela lihovina žádané nižší stupňovitosti.
Stupeň zřeď. lihu v % | Stupňovitost lihu, který má být zřeďován v objemových procentech | ||||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
95 | 90 | 85 | 80 | 75 | 70 | 65 | 60 | 55 | 50 | 45 | 40 | 35 | |
Množství vody v litrech, které je nutno přidat ke 100 litrům lihu výše uvedené stupňovitosti, abychom ji snížili na stupňovitost uvedenou vlevo. | |||||||||||||
90 | 6,4 | ||||||||||||
85 | 13,4 | 6,6 | |||||||||||
80 | 21,9 | 13,8 | 6,8 | ||||||||||
75 | 29,5 | 21,9 | 14,5 | 7,2 | |||||||||
70 | 39,2 | 31,1 | 23,1 | 15,3 |
7,6 |
||||||||
65 | 50,2 | 41,6 | 33,0 | 24,6 | 16,4 |
8,1 |
|||||||
60 | 63,0 | 53,5 | 44,4 | 35,4 | 26,4 | 17,5 | 8,7 | ||||||
55 | 78,1 | 67,9 | 58,0 | 48,1 |
38,3 |
28,5 |
19,0 |
9,5 |
|||||
50 | 96,0 | 84,7 | 73,9 | 63,1 |
52,4 |
41,8 |
31,3 |
20,8 |
10,3 |
||||
45 | 117,6 | 105,3 | 93,3 | 81,3 |
69,5 |
57,7 |
46,1 |
34,5 |
22,9 |
11,4 |
|||
40 | 144,5 | 130,8 | 117,3 | 104,0 | 90,8 | 77,6 | 64,5 | 51,5 | 38,4 | 25,5 | 12,7 | ||
35 | 178,7 | 163,2 | 149,9 | 132,8 |
117,8 |
102,8 |
87,9 |
73,0 |
58,2 |
43,5 |
28,9 |
14,4 |
|
30 | 224 | 206 | 189 | 171 |
154 |
136 |
119 |
102 |
85 |
67 |
50 |
33 |
16 |
25 | 287 | 266 | 245 | 224 |
204 |
190 |
162 |
142 |
121 |
101 |
80 |
60 |
40 |
20 | 382 | 356 | 330 | 304 | 278 | 253 | 227 | 202 | 176 | 151 | 125 | 100 | 75 |
15 | 540 | 505 | 471 | 437 |
403 |
369 |
335 |
301 |
267 |
234 |
200 |
166 |
133 |
Příklad: Alkohol 80% máme zředit na 40%. V levém krajním sloupci vyhledáme požadovanou stupňovitost, což je v našem případě 40%, dále v horním řádku vyhledáme výchozí stupňovitost alkoholu, který budeme ředit, a na průsečíku příslušného řádku a sloupce čteme, že ke 100 litrům lihu stupňovitosti 80% je nutno přidat 104 litry vody, abychom dosáhli stupňovitost 40%.
Z toho pak vyplývá, že budeme-li mít jeden litr lihu 80%, musíme přidat 1,04 litry (1040 ml) vody abychom dosáhli požadovanou stupňovitost 40%. To znamená, že k 0,5 litru lihu (500 ml) přidáme 520 ml vody.
V této tabulce je již zohledněna objemová kontrakce (lihová směs se poněkud stáhne na objemu).
Pro maceraci (vyluhování) bylin pro výrobu likérů se doporučuje síla lihu 60%, pro výrobu různých léčivých elixírů 80%. Následně pak provedeme konečné zředění třeba na 40%.
Jestliže budeme do hotového výrobku ještě přidávat cukr (výhradně krystalový), musíme si uvědomit, že 1 kg krystalového cukru zvýší objem kapaliny o 0,6 litru (600 ml), což znamená jakoby jsme přidali ještě 600 ml vody.